Selasa, 4 November 2014

Protein Komponen Penting

Salam Warahmah, semoga hari ini lebih sihat ceria dan gembira, kita sudah hampir ke penghujung tahun ini, jadi bagi kita yang ada matlamat untuk sihat dan langsing sebelum 2015 bolehlah mulakan tabiat gaya hidup sihat.

Hari ini saya ingin berkongsi mengenai protein, saya merujuk kepada panduan daripada Dr David Heber, M.D., Ph.D




Kita Lihat ramai yang mempromosikan diet baru yang mementingkan kuasa protein.Ia amat penting termasuklah bagi kita yang ingin menurunkan berat badan, mengekalkannya dan menambah berat.Kepentingan protein melangkaui paras rupa fizikal dan pembinaan otot

Keperluan Bagi Semua

Protein ialah komponen yang penting bagi setiap sel dalam badan.Ia adalah sebatian organik, yang terdiri daripada 22 asid amino, juga dikenali sebagai blok pembina hayat.Protein disimpan dalam otot dan organ, dan badan menggunakannya untuk membina dan memperbaiki tidu, juga untuk pengeluaran enzim dan hormon.Protein juga membolehkan darah membawa oksigen ke seluruh badan.Bersama sama lemak dan karbohidrat, protgein ialah "nutrien makro" bermakna badan memerlukan sejumpah yang agak besar.Institut Perubatan di Akademi Sains Kebangsaan USA membuat kesimpulan bahawa keperluan protein harian kita sepatutnya 10 peratus hingga 35 peratus daripada keseluruhan pengambilan kalori kita, dengan orang lelaki memerlukan lebih banyak sedikit berbanding wanita (Suka saya dapat bahagian protein lebih).Kekurangan protein boleh menyebabkan kehilangan jisim otot, keimunan yang berkurang, juga menjadikan jantung dan sistem respirator lemah.

Bagaimana Protein Memberi Kesan kepada Berat Badan Anda

Populariti meluas diet berprotein tinggi adalah sebahagian besar kerana kebolehannya mengurus rasa lapar.Apabila Protein diserap, ia menghantar signal kepada Otak untuk mengurangkan rasa lapar anda.Lagi satu kelebihan protein ialah meningkatkan Metabolisme dengan mengekalkan jisim otot.Semakin kita menjadi tua, jisim otot semakin berkugan tanpa senaman, jadi kekal sihat ialah kunci kepada membakar lemak dengan mengekalkan metabolisme tinggi.Protein jjuga membawa kepada pengurangan peningkatan pantan naik dan turun gula darah dan insulin, jadi anda mengelakkan "tinggi dan rendah gula" selepas makan gula-gula tanpa protien yang mencukupi.Makanan tertentu, bagaimanapun, menyediakan sumber protein yang lebih sihat berbanding yang lain.

Mempertimbangkan Punca

Anda boleh mendapat sumber protein yang menyihatkan tanpa kadar tinggi lemak tepu.Contohnya kacang soya, kacang dan bijian sempurna menyediakan protein tanpa banyak lemak tepu dan menawarkan banyak serat dan nutrien mikri yang menyihatkan juga.Jika anda sedang mencari lagi satu cara hebat untuk mendapatkan protein menyihatkan sumber protein sayur-saruran yang ditemui dalam Shake Formula 1 Herbalife, berkualiti tinggi dan mempunyai kadar kalori yang lebih rendah tanpa lemak tambahan langsung.Produk herbalife mengatur secara peribadi pengambilan protein harian anda untuk dipadankan dengan keperluan harian tubuh badan anda.Dengan pelbagai shake dan snek program pengurusan berat badan Herbalif membantu anda membina dan mengekalkan otot tanpa lemak sambil menyediakan sokongan pengurusan berar badan yang menyihatkan.

Anda kita telah menambah pengetahuan anda mengenai protein, oleh itu anda secara efektif boleh mempertingkatkan diet anda dan membolehkan pembentukan kesihatan yang baik

Beriku adalah senarai makanan dan kandungan proteinnya dalam gram.

Produk Tenusu

• Putih Telur: 7 putih = 25 gram
• Keju Cottage (Tanpa lemak): 1 cawan = 28 gram
• Keju Mozzarella (Tanpa Lemak): sebatang = 8 gram
• Yogurt (Tanpa Lemak, sugar-free): 165g = 5 gram
• Yogurt (Tanpa Lemak, plain): 1 cawan = 14 gram
• Susu (Tanpa Lemak): 1 cawan = 10 gram

Daging

• Daging Lembu (tanpa lemak): 85g (berat selepas masak) = 25 gram
• Dada Ayam: 85g (selepas masak) = 25 gram
• Dada Ayam Belanda:85g (selepas masak) = 25 gram

Ikan

• Ikan Laut: 113g (berat selepas dimasak) = 25 - 31 gram
• Udang, ketam, lobster: 113g (berat selepas dimasak) = 22-24 gram
• Ikan Tuna: 113g (dalam air) = 27 gram
• Scallops 113g (selepas dimasak) = 25 gram

Kacang, Dhal, Bijirin

• Kacang (hitam, pinto, dll.): ½ cawan (dimasak) = 7 gram
• Kacang Dhal: ½ cawan (dimasak) = 9 gram
• Kuinoa: ½ cawan (dimasak) = 6 gram
• Tauhu: ¼ blok = 7 gram
• Burger Sayur: one burger = 5 -20 gram
Note: Sesetengah bijirin sarapan yang sedia dimakan ada punca protein 10gm setiap hidangan

Makanan HERBALIFE 

• Formula 1 shake dengan 500ml (susu tanpa lemak): satu hidangan = 18 gram
• Formula 3 Whey Protein satu sudu = 5 gram
• Protein Bar: Satu bar 36g = 12 gram



Menu Makan tengahari semalam, home made kacang dhal bersama tauhu dan brokoli dimakan dengan lempeng whole wheat

Tiada ulasan:

Pengurusan Berat Badan ? Dr Kamarul 0162090812