Sabtu, 8 November 2008

Fakta Makanan


Kambing

Menurut statistik tahun 2005 Pertubuhan Bangsa-bangsa bersatu, Bahagian Bekalan Makanan dan Pertanian, Sudan merupakan Negara ketujuh penyimpan stok kambing di dunia sehingga menjangkau 49 juta kambing keseluruhannya.Menu kambing merupakan hidangan istimewa di sudan terutamanya ketika musim perayaan.


Doktor Dapur : Teringat kisah sedih kehilangan 2 ekor kharuf sempena sambutan 15 tahun PMMS.Semoga dijadikan iktibar kepada semua.Harapkan pagar, pagar makan padi.Harapkan kereta sorong, kharuf dibawa lari.

Lembu

Keadaan menjadi gamat apabila Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengumumkan wabak demam Rift Valley di Sudan.Pada of 2 November 2007, 125 kes termasuk 60 kematian dilaporkan dari 10 kawasan lokaliti White Nile, Sinnar,dan Jazirah. Kebanyakan mangsanya adalah lelaki.Sebanyak 25 sampel darah manusia dikenalpasti positif RVF menggunakan teknik PCR atau ELISA.Sekatan makanan daging lembu dari wilayah yang berkenaan disyorkan kepada masyarakat sudan bagi mengelakkan terdedah kepada jangkitan.Tanda-tanda awal jangkitan adalah demam,sengal tulang,pening kepala dan juga pendarahan tiba-tiba.

Doktor Dapur : Hari Raya Korban dah dekat, ada cadangan nak tukar korban lembu kepada kharuf atau unta.Tapi ada gak dengar suara- suara sumbang orang nak korban ayam tahun nie hehehe

Ayam
Termasuk dalam kategori daging putih, ayam merupakan makanan pilihan masyarakat dunia.Hidangan ayam telah termaktub di sejarah peradaban manusia sejak 1400 sebelum masihi oleh Tamadun China.Ayam merupakan sumber protein yang baik serta senang dihadam berbanding daging-daging yang lain.Pandemik Selsema Burung telah melanda dunia sejak kebelakangan ini, adalah disebabkan jangkitan virus H5N1.Ini menyebabkan industri ayam mengalami masalah penyediaan stok yang bebas jangkitan.Walaupun secara umumnya Sudan sudah bebas dari jangkitan penyakit ini, namun keadaan berjaga-jaga perlu diambil supaya masalah ini tidak berulang kembali.

Doktor Dapur : Peniaga ayam mengambil kesempatan di atas risiko larangan memakan daging lembu, mereka menaikkan harga ayam sesuka hati bagi mengaut keuntungan serta-merta.Sikap buruk ini membebankan pengguna dan ia adalah tidak digalakkan dalam Islam.

Udang

Laut Merah merupakan tempat habitat lebih 1000 jenis hidupan laut.Ia memiliki kandungan garam yang tinggi sehingga mencecah 3.6 sehingga 3.8% skala saliniti.Terdapat pelbagai jenis udang yang boleh didapati di laut merah.Daripada saiz kecil sehinggalah jenis “Spinny lobster”.Rata-rata rakyat sudan tidak menggemari hidangan udang,namun disebabkan “Market Value” udang dijual dengan harga yang tinggi kepada pendatang-pendatang luar.Walaupun udang merupakan hidangan yang lazat, namun kandungan kolesterolnya amat tinggi serta ramai yang mempunyai alahan kepada zat udang.Elakkan memakan udang disertai dengan minuman susu kerana ini boleh mendedahkan kita kepada toksik arsenik.

Doktor Dapur : Sedapnya udang saiz medium goreng kunyit masa sambutan raya baru-baru nie.Lebih-lebih lagi tanpa disangka-sangka apabila “orang itu” turut serta sanggup turun padang menyiapkan menu-menu raya yang sungguh lazat.Tahniah diucapkan..

Ikan
Kajian menunjukan bahawa masyarakat eskimo dan juga bangsa jepun kurang dijangkiti penyakit kardiovaskular.Di dapati amalam memakan ikan yang kerap membantu mempertahankan sistem badan dari jangkitan.Ini kerana ikan terutamanya ikan laut memiliki khasiat omega3 yang tinggi.Ikan sungai nil juga mempunyai khasiatnya namun ramai yang takut mengambilnya untuk mengelakkan jangkitan cacing bilharzia.Namun begitu, sebenarnya ia tidak benar kerana jangkitan ini hanya boleh berlaku sekiranya kita berada di kawasan epidemik dan makanan yang betul-betul dimasak tidak akan menjadi vektor kepada penyakit.

Doktor Dapur : Dah lama tak pergi rehlah sungai nil,antara aktiviti yang menyeronokkan di Sudan.Sambil mandi manda ada yang memukat ikan dan bersantai di tepi sungai.Jom pi rehlah!

Tiada ulasan:

Pengurusan Berat Badan ? Dr Kamarul 0162090812