Cara menyediakannya, kita rendam kacang kuda semalaman, kalau tidak sempat boleh beli yang dalam tin yang sudah direbus atau kadang kala boleh juga beli di pasar malam di tempat jualan kekacang rebus.
Kacang ini direbus sehingga masak, dan kalau ingin tahu sudah empuk hanyalah ambil satu dan rasa, saya biasanya rebus dengan sedikit minyak zaitun dan garam
Kacang kuda adalah sumber protein yang Sihat, kalau ingin tahu apa kebaikan makan hummus ini boleh rujuk posting dari
http://www.huffingtonpost.com/2014/02/26/hummus-health-benefits_n_4834315.html
Gunakan pengisar untuk hancurkan kacang yang direbus, buat 2-3 kali sehingga hancur.Tambah air rebusan kacang kuda tadi untuk dapatkan teksur yang kita inginkan
Boleh jugakan minyak zaitun masa mengisar dan juga diletakkan di atas hummus sebelum dihidangkan
Saya suka rasa berempah jadi saya pakai daun thyme, kalau anda ingin letak pes bijan tahini lagi sedap, boleh beli di kedai jualan makanan Arab.Saya suka juga tambah lemon dan bawang putih yang sudah dibakar atau goreng tanpa minyak supaya naik aromanya.. aduii lapar pulak sambil menaip ini.Kalau ingin lebih bagus lagi boleh tambah satu sudu Formula 3 Protein.
Garam sebagai perasa, carilah garam bukit atau yang terbaik yang kita boleh gunakan.Saya hanya letak sedikit sahaja
Record Dunia penyediaan Hummus, 10,000 kg di Beirut Lebanon
Hubungi saya untuk Program Pengurusan Berat Badan, Sarapan Sihat dan Rendah GI
Dr Kamarul 0162090812
Herbalife Independent Member
Tiada ulasan:
Catat Ulasan